De Commissies van toezicht

Re-integratie, een illusie?

Een ex-gedetineerde is in de menigte. In zijn schaduw zijn gevangenis bars.
Publication date: 
31/10/2016 - 17:00
Dat is het thema van de Nationale Dagen van de Gevangenis 2016 die van 12 tot 19 november in Vlaanderen, Brussel en Wallonië worden georganiseerd.

De Nationale Dagen van de Gevangenis werden in ons land de eerste keer opgezet in 2014 op initiatief van de Centrale Toezichtsraad voor het gevangeniswezen en worden georganiseerd door een aantal verenigingen die actief zijn in de gevangenissen:

Aumônerie catholique francophone  en Vlaamse almoezeniers, Centre d’action laïque,  Bruxelles laïque, Fondation pour l’assistance morale aux détenus,  Concertation des associations actives en prison, Ligue des droits de l’homme en Liga voor mensenrechten, Internationaal Observatorium voor het Gevangeniswezen - Belgische afdeling,  Radio Campus, Réseau Art et Prison, Association des visiteurs francophones de prison, Huis van de mens, Office de réadaptation sociale – Werk voor sociale wederaanpassing, Accueil protestant, Groep INTRO,  Service laïque d’aide au justiciable en de Commissies van toezicht Forest-Berkendael, Lantin, Mons en Sint-Gillis. 

Het volledige programma is beschikbaar op de website van de NDG: http://www.jnp-ndg.be

De aftrap wordt gegeven op het Europakruispunt (voor het centraal station in Brussel) op zaterdag 12 november en duurt van 13 tot 18 uur. Tijdens een actiespel bewijzen acteurs hoe moeilijk het re-integratietraject van ex-gedetineerden wel verloopt. Er is ook een rechtstreekse radiouitzending (Radio Campus).

Het slotevenement heeft plaats op zaterdag 19 november om 18.30 uur in Cellule 133a, tegenover de gevangenis van Sint-Gillis (Ducpétiauxlaan 133a in 1060 Sint-Gillis), en wordt opgeluisterd door een concert van percussionisten. Er is ook een toneelstuk. U kan ook luisteren naar een met tekeningen geïllustreerde getuigenis en een debat bijwonen.

Tijdens die week, en zelfs daarna, worden tal van activiteiten georganiseerd. 

Aankondiging van de NDG

Workshop vrouwen gevangenis Berkendael

La cellule radiophonique

Promoties:

  • Guide du prisonnier
  • Case prison