Les Commissions de surveillance

Brugge - Ruiselede

Het penitentiair complex Brugge (PCB) 

Het PCB is gebouwd in de vorm van een kruis met daarop kamvormige armen. Elke arm is een afdeling met op de eerste en tweede verdieping secties met één- en tweepersoonscellen en een cel voor vier tot zes personen. Onder elke afdeling zijn er werkhuizen. Er is voor 176 gedetineerden werk in de huishoudelijke diensten en er zijn een 200-tal jobs in de industriële werkplaatsen.

In het PCB vind je verschillende afdelingen:

  • Mannen 1: zo’n driehonderd mannen met een straf boven de vijf jaar. Er zijn open en gesloten secties. In de open secties kunnen de gedetineerden ’s avonds de polyvalente zaal en de keuken gebruiken.
  • Mannen 2: tussen de 290 en 330 beklaagden en veroordeelden met een straf van minder dan vijf jaar. Gesloten regime.
  • Vrouwenafdeling: 120 tot 130 langgestrafte, kortgestrafte, beklaagde en een beperkt aantal geïnterneerde vrouwen (vanaf 2014 verbleven bijna alle geïnterneerde vrouwen van Vlaanderen in het PCB, nadien ging een groot aantal van hen naar Zelzate). Ook moeders met kinderen tot drie jaar en zwangere vrouwen hebben hier een eigen sectie. Bij de geïnterneerden is een zorgteam actief. Er zijn ook enkele vrouwen die hier verblijven tijdens hun beperkte detentie.
  • Afdeling Individuele Bijzondere Veiligheid (AIBV): maximaal tien gedetineerden die aanhoudende, extreme gedragsproblemen stellen die gepaard gaan met agressie ten aanzien van personeelsleden en/of medegedetineerden kunnen hier terecht. De bedoeling is om hen te stabiliseren en hun gedrag te normaliseren om hen op die manier te laten terugkeren naar het normale gevangenisregime. Naast veiligheidspersoneel zorgt een zorgteam voor een professionele begeleiding en omkadering. We merken hier een toename van ‘terro-gedetineerden’.
  • Drugsvrije afdeling (D-side): een 40-tal gedetineerden die ervoor kiezen om hun detentie in een drugsvrije omgeving door te brengen, verblijven hier. Zij worden onderworpen aan regelmatige drugscontroles en bijgestaan door een arts. Er is omkadering door het zorgteam. Er is een open gemeenschapsregime.
  • Medisch centrum: er verblijven hier meestal een 20-tal gedetineerden uit de Vlaamse gevangenissen. Hier worden ook operaties uitgevoerd. Gesloten regime.
  • Beperkte detentie: tien tot vijftien mannelijke gedetineerden gaan gedurende de dag werken of een opleiding volgen en verblijven ’s nachts en in het weekend in de gevangenis.  

Het PCB opende in 1991 en is sindsdien een van de grootste gevangenissen in België. 

 

De gevangenis van Ruiselede 

Beschrijving

 

 

De commissie van toezicht

Zie Jaarverslag.

 

Samenstelling van de commissie

-

 

Contact adres: 

-

 

 

Composition de la Commission de surveillance

Autres informations